Stakeholderdialoog onmisbaar voor koersen op duurzaamheid

Een gefocuste, goed herkenbare en organisatorisch geborgde maatschappelijke strategie is de kern van duurzaam ondernemen. Zo’n strategie kan rekenen op maatschappelijke waardering die de onderneming beloont voor haar duurzaamheidsinspanningen, omdat deze invulling geeft aan wensen en verwachtingen van stakeholders: klanten, investeerders, maatschappelijke organisaties, medewerkers, banken en noem maar op.

Sommige van die verwachtingen zijn vrij expliciet, omdat stakeholders deze op eigen initiatief – in de reguliere contacten – uiten naar de onderneming. Maar minstens zo interessant zijn de meer impliciete verwachtingen van stakeholders: wensen die misschien in de reguliere contacten niet rechtstreeks gecommuniceerd worden naar de onderneming, maar door stakeholders daarom niet minder belangrijk worden gevonden. Deze verwachtingen vind je als ondernemer pas als je er heel gericht naar vraagt en erover in gesprek gaat door wat we noemen een maatschappelijke stakeholderdialoog. Een communicatieve interactie, die eigenlijk naast de reguliere contacten specifiek inzoomt op de maatschappelijke rol van de onderneming. Hoe pak je zo’n dialoog goed aan? Hierover publiceerde Rob van Tilburg, senior-adviseur bij Sustainalize, een artikel in Kwaliteit in Bedrijf (maart 2018, nr.2).

Download het artikel (pdf)

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, recente blogs en evenementen met onze periodieke email nieuwsbrief (3-4x per jaar)!