5 juni 2018

Geslaagde filmavond met vertoning van ‘Closing the Loop’ over de circulaire economie

Op maandagavond 4 juni organiseerde Sustainalize een filmavond voor haar relaties in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Tijdens de avond werd als primeur in Nederland de nieuwe documentaire film over de circulaire economie: ‘Closing the Loop’ vertoond. We kijken terug op een geslaagde en inspirerende avond. 

Wayne Visser (hoogleraar aan de Antwerp Management School) is initiatiefnemer van de film en ook is hij de presentator in de film zelf. Hij hield voorafgaand aan de vertoning een lezing waarin hij inging op de potentie van en het belang van het overgaan naar een circulaire economie.  Michel Schuurman (directeur Economie & Politiek bij MVO Nederland) zoomde vervolgens in op de vele ontwikkelingen in Nederland.

Het is mooi om positief te blijven naar de toekomst en aan te sluiten bij de slotwoorden van Wayne Visser (initiatiefnemer van de film en presentator in de film zelf): “Kijk eens hoe snel wij decennia van apartheid in Zuid-Afrika achter ons hebben gelaten, zo snel kan het ook gaan met het oplossen van de milieuproblemen”.

Michel Schuurman haalde in zijn speech aan de conclusies van onderzoek naar innovatie (prof. Volberda):  traditionele R&D is voor slechts 25% verantwoordelijk voor innovatie. De andere 75% komt van sociale innovatie: ‘het vernieuwen van de arbeidsorganisatie en het maximaal benutten van competenties gericht op het verbeteren van de bedrijfsprestaties en de ontplooiing van talent’.

Sustainalize staat klaar om met jou en jouw organisatie verdere stappen te zetten op het gebied van de circulaire economie!

De film/documentaire

“Unless we go to Circular it’s game over for the planet; it’s game over for society”. These are the opening words of the world’s first feature-length documentary film on the circular economy, called Closing the Loop, public released on Amazon Video on Earth Day, 22 April 2018. Going “circular” refers to the necessary change from our current take-make-waste linear economy to a borrow-use-return circular economy (sometimes also referred to as the zero-waste or cradle-to-cradle economy).

The film is directed by a two-time Telly® Award and Emmy® Award winning filmmaker Graham Sheldon and presented by global sustainability expert, Prof. Dr Wayne Visser. And despite its dire warnings – John Elkington, famous for coining the “triple bottom line” of sustainability says in the film: “if we continue with the linear economy, we are, to use a technical term, totally screwed” – it is an optimistic film about innovative solutions.

In support of the UN Sustainable Development Goals (especially Goal 12 on Responsible Consumption and Production), the documentary explores five key strategies for achieving circularity – reduce, reuse, recycle, renew and reinvent – by showcasing examples from Europe, Latin America and Africa and featuring insights from experts from the likes of the World Economic Forum and the Universities of Cambridge and Harvard.

Klik hier voor meer informatie over de film/documentaire. Je kunt de film (alsnog) ook bekijken via Vimeo on demand (betaald). Klik hier.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, recente blogs en evenementen met onze periodieke email nieuwsbrief (3-4x per jaar)!