1-6 april 2019: Ga mee met de SDG & Me Journey naar Gambia!

1 april 2019 - Gambia

Tijd om je comfort zone te verlaten en je impact te vergroten! Reis van 1-6 april a.s. mee met Sustainalize en Better Future en neem deel aan de eerste ‘SDG & Me Journey’ in Gambia!Van ‘papieren’ SDG‘s naar de rauwe Afrikaanse praktijk. Werk samen met lokale professionals van World Food Programme (WFP) om te zorgen dat elk kind een voedzame schoolmaaltijd krijgt, verbouwd in eigen land. Werk met Buzz Women aan het ondernemerschap van vrouwen. Denk mee met WakaWaka zodat elk Gambiaans kind ’s avonds kan studeren.

Deze reis gaat over impact. Je werkt met collega (sustainability) managers en Afrikaanse professionals aan ‘real-life’ duurzame vraagstukken. Je reflecteert op je eigen leiderschap en impact. Leert hoe je SDG’s in je eigen organisatie kunt activeren. Geen training, maar een diepgaande ervaring die je gaat raken en inspireren. Informeer vandaag naar de mogelijkheden om mee te gaan, deze (carbon positive) reis vindt in de eerste week van april 2019 plaats.

Het idee is om met 12 (duurzaamheidsmanagers) uit het bedrijfsleven te kijken of we de SDG’s kunnen beleven en voelen, een leerervaring te creëren voor deelnemers en tegelijkertijd de mensen in Gambia iets bieden als we 12 knappe koppen bij elkaar zetten. We kennen de SDG’s van papier, maar wat beteken ze nu echt voor mensen? Concreet denken we aan een drietal projecten die klaar staan om opgepakt te worden (zie ook de koppeling met de SDG’s in de flyer):

    • Namens World Food Programme het opzetten van een systeem voor schoolmaaltijden. Deze maaltijden zijn beschikbaar, maar bereiken nog niet de scholen in de verschillende dorpjes;
    • Verder opzetten en uitrollen van Buzz, een project waarbij vrouwen geholpen worden uit de armoede te komen door lokaal onderwijs te geven en financiële opleiding te verzorgen
    • Opzetten van een systeem van WakaWaka lights om daarmee vuur (koolmonoxide) te vervangen, CO2 te reduceren en kinderen de mogelijkheid te geven in de avond huiswerk te doen;

We starten in Nederland met wat voorwerk en het vaststellen van de leerdoelen. Vervolgens brengen we een volle week door in Gambia en werken we concreet aan bovenstaande projecten (niet enkel powerpoints maken, maar echt opzetten en iets achterlaten) begeleid door Sustainalize en Better Future (en uiteraard lokale partners). Uiteindelijk hebben we een terugkomdag waarin we, op basis van de leerervaringen, praktische tools en tips meegeven om het geleerde (en de ervaringen) toe te passen in het dagelijkse werk.

We hebben natuurlijk ook gekeken naar de milieu-impact die een reis naar Gambia met zich meebrengt. Soms gaat de kost voor de baat uit (negatieve milieu-impact maken om positieve sociale impact te bereiken), maar toch is het idee om het geheel carbon-positive te maken. Door (1) een challenge aan iedereen mee te geven voor in het vliegtuig (de vliegtijd gebruiken om een oplossing uit te werken) en (2) door middel verstrekken van WakaWaka lights werkend op zonne-energie.

Doelgroep: managers duurzaamheid/MVO/CSR, hoger management en overige geïnteresseerden

Bel of mail Nick de Ruiter (Sustainalize) of Annet van de Laak (Better Future) voor meer informatie.

17 jaar geleden veranderde een reis naar Gambia mijn leven op een manier die ik nooit had kunnen voorstellen. Het heeft mijn leven rijker, vrolijker en betekenisvoller gemaakt. Zo’n reis kun jij nu ook maken! Van 1-6 april aanstaande nemen Annet van de Laak en ik je graag mee naar het binnenland van Gambia om samen met lokale communities te werken aan ‘real-life change’. Een onvergetelijke Afrikaanse ervaring die ook jou gaat raken en inspireren!”
Dave Jongeneelen (
Founder and Chief Idealist, Better Future)

 

“Veel zaaltjes in Nederland hebben mij al langs gehad om uit te leggen dat SDGs helder maken dat concrete lokale actie veel meer is dan een zandkorrel in de woestijn of een waterdruppel in de oceaan. Met deze actie in Gambia wordt die verbinding gelegd: concrete acties waar mensen blijvend iets mee kunnen als bijdrage in het grotere geheel van de doelen. Bij terugkomst ben ik één en al oor om van de ervaringen terug te horen. Veel succes!”
Hugo von Meijenfeldt (Coördinator Implementation Sustainable Development Goals, Ministerie van Buitenlandse Zaken)

 

“SDG’s -de afkorting klinkt steeds vaker en in steeds meer bedrijven en bestuurskamers. Routineus bijna. En steeds meer bedrijven en mensen zijn er mee aan de slag. En zeker, er worden budgetten vrijgemaakt, maatregelen genomen. Maar hoeveel -of beter gezegd: hoe weinigen hebben echt aan den lijve ervaren wat die SDG’s ‘on the ground’ betekenen, hoe dat eruitziet op de plaatsen waar het er echt toe doet? Deze ‘SDG & ME Journey’ legt die verbinding. Een unieke ervaring die je enorm veel kan leren en je zonder twijfel gaat motiveren om er nog veel geïnspireerder mee aan de slag te gaan’.
Maurits Groen (co-founder WakaWaka en meest duurzame Nederlander)

 

Download de flyer met achtegrondinformatie en programma (pdf)