17 april 2019

Kyra Weerts in Kwaliteit in Bedrijf: ‘Hoe verduurzaam je een bedrijfscultuur?’

In een publicatie in het magazine ‘Kwaliteit in Bedrijf’ (april 2019) betoogt Kyra Weerts (consultant bij Sustainalize) dat verduurzaming ook juist gaat over het veranderen van waarden, normen en gedrag. De focus van bedrijven ligt nu vooral op fysieke oplossingen.

Bedrijven voelen zich in toenemende mate verantwoordelijk voor hun bijdrage aan klimaatverandering. Dit is onder andere te zien aan de groeiende aandacht voor verduurzaming van organisaties. Hierbij ligt de huidige focus vooral bij het vinden van fysieke oplossingen: bedrijfsprocessen worden efficiënter ingericht en zijn vaak minder milieubelastend. Toch blijkt er in de praktijk meestal meer nodig om duurzaamheid in het DNA van een bedrijf te verankeren. De sociale en bedrijfsculturele aspecten van een duurzaamheidstransitie worden hierin vaak nog niet meegenomen. Ten onrechte, want verduurzaming gaat juist over het veranderen van waarden, normen en gedrag.

Download het artikel (pdf)