Webinar ESG-ratings: de nieuwste ontwikkelingen en waarom deelnemen belangrijk is.

Op donderdag, 7 mei organiseerden wij een webinar over ontwikkelingen binnen het landschap van ESG-benchmarks en ESG-ratings. Bekijk de opname hier terug:

*Let op: Engelstalig webinar.

In 2019 hebben we flink wat ontwikkelingen gezien binnen het landschap van benchmarks en ESG-ratings. Zo heeft Moody’s Corporation een groot aandeel genomen in Vigeo Eiris en heeft S&P Global de SAM Corporate Sustainability Assessment (DJSI) overgenomen. Zeer recent werd bekend dat Morningstar het in Nederland gevestigde Sustainalytics over gaat nemen. Dit zijn slechts drie recente en concrete voorbeelden van de groeiende interesse vanuit investeerders in ESG-prestaties van bedrijven. Daarnaast zien we ook dat de vraag naar het uitbrengen van en investeren in groene obligaties en impact leningen aan het groeien is.

Begin april is S&P’s Corporate Sustainability Assessment (CSA) geopend voor de Dow Jones Sustainability Index en in de week van 13 april is ook CDP’s Online Response System (ORS) geopend. Oftewel: het benchmark seizoen is officieel gestart!

Vanwege de uitbraak van het Covid-19 virus, heeft DJSI besloten om de deadline voor het indienen van de vragenlijst te verlengen van begin juni tot eind juli. Hierdoor hebben alle deelnemende partijen bijna twee maanden extra tijd gekregen om de vragenlijst in te vullen.

Nu de meeste beursgenoteerde organisaties hun verslaggeving over 2019 hebben gepubliceerd zullen ook de andere ESG raters, zoals Sustainalytics, MSCI en ISS-Oekom, aan de slag gaan met hun beoordelingen over de ESG-prestaties in 2019 van de beursgenoteerde bedrijven.

Met alle nieuwe en complexe uitdagingen die we momenteel tegenkomen bij veel van onze klanten, zijn wij momenteel druk bezig om hen zo goed mogelijk te kunnen blijven ondersteunen en ontzorgen. In de afgelopen weken zijn ook wij gewend geraakt aan het thuiswerken en blijven we onze huidige klanten, maar ook nieuwe klanten, bijstaan op het gebied van benchmarks en ESG. In de afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met de verschillende benchmarks en de hierboven benoemde ESG-ratings en hebben we hiermee onze klanten naar volle tevredenheid weten te helpen. Met onze dienstverlening op dit gebied hebben we altijd vier doelen op het oog:

  1. Het verlagen van de administratieve lasten van onze klanten;
  2. Verbeteren van de score (of het behouden van een hoge score);
  3. Efficiëntie vergroten bij het invullen van de verschillende benchmarks;
  4. Vertalen van de uitkomsten in concrete vervolgstappen.

Investeerders en het belang van benchmarks
Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen binnen dit benchmark seizoen, gaven collega’s Nick en Tijn op donderdag, 7 mei een webinar. Hierin bespraken ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid omtrent investeerders. Daarbij stonden ze kort stil bij de zes benchmarks en ESG-ratings die in onze ogen het meest relevant zijn voor onze klanten, en bespraken we hoe investeerders de informatie vanuit de verschillende benchmarks en ESG-ratings gebruiken bij het maken van investeringsbeslissingen.

Mocht je meer informatie willen ontvangen over hoe wij jou kunnen ondersteunen op het gebied van benchmarks en ESG-ratings, neem dan gerust contact op met onze collega Tijn per email (tijn.willems@sustainalize.com) of telefonisch (+31 6 2905 0434).